SV-14 Stoere zeilboot voor mensen met een beperking

SV14.ORG TRIAL >

Een moderne en snelle ZEILBOOT voor mensen met een beperking.
Betaalbaar en gemakkelijk te bouwen.
Alex Simonis en Maarten Voogd van Simonis Voogd Design gingen de uitdaging aan om een nieuwe betaalbare (wedstrijd)boot te ontwerpen voor mensen met een beperking. Om van het zeilen te genieten, moet de boot aantrekkelijk, gemakkelijk te hanteren en snel zijn. Met hun 30 jaar ontwerp ervaring hebben ze dit in een kleine kielboot verwerkt om deze binnen het bereik van zeilers met een beperking te brengen.

De moderne rompvorm is niet alleen nodig om snel te zeilen, maar vooral ook om maximale stabiliteit te bieden.Vanwege de beperkte mobiliteit van de bemanning moet de boot zo rechtop mogelijk varen. Dat gebeurt nu op twee manieren:
De ene wordt vormstabiliteit genoemd, een brede boot zorgt voor hier voor, en de andere komt door het lage zwaartepunt in combinatie met een hoge ballastverhouding (gewicht-stabiliteit).

Deze SV14-zeilboot heeft onderaan een kiel met een bulb om dit te maximaliseren. Het resultaat is een boot met een positieve stabiliteit dichtbij de130 graden. Dit betekent dat de boot kan kantelen (90 graden) en wanneer hij nog 40 graden verder naar beneden wordt geduwd, zal hij nog steeds rechtop komen. Dit is van vitaal belang voor de veiligheid in het geval van een onverwachte windvlaag of golf.

Een ander veiligheidskenmerk wat is opgenomen in dit ontwerp zijn de vier waterdichte compartimenten. Dit zijn zeer strenge veiligheidseisen die normaal worden toegepast op zee-zeilende race jachten. Hierdoor is dit ontwerp zo veilig mogelijk is geworden.

De kiel-bulb met een gewicht van 110 kilo geeft een ballastverhouding van meer dan 60%, de boot kan zo onder een optimale helling-hoek van minder dan 20 graden gevaren worden.Dit is belangrijk omdat de zeilers die op de stoelen zitten, in beide richtingen kunnen worden geheld tot 20 graden, zodat ze rechtop kunnen zitten in de meeste vaaromstandigheden, wat enorm bijdraagt aan het zeilcomfort van de bemanning .

Het tuig is voor een vrijstaande mast gemaakt van twee secties van aluminium pijp. Het principe van het tuig is hetzelfde als dat zo succesvol is toegepast op de internationale Laser Class Totaalgewicht tussen 200kg en 250kg, dus ook trailerbaar. De prijs is vanaf 3600 euro.(1 zeil en 1 vaste stoel)

De boot heeft een enkel hijspunt, zodat de boot zonder al te veel moeite snel in of uit het water kan worden gehesen. Er zijn verschillende zeilcombinaties mogelijk om aan te passen aan het niveau van competentie, bemanning en prestaties. Zeilen kan alleen op grootzeil, grootzeil en fok en / of grootzeil, fok en spinnaker.

Peter van Klink Scheepstimmerman is vanwege zijn 25 jarig bestaan bezig een romp, gemaakt door HMC in Amsterdam, af te monteren.

of www.SV14.org : het mooie is, iedereen kan er 1 bouwen!, Alex Simonis en Maarten Voogd van Simonis Voogd Design stellen dit ontwerp voor iedereen beschikbaar!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s